Det verkar som att du använder Internet Explorer.

Tyvärr har Internet Explorer inte fått några riktiga uppdateringar sedan 2015, då Microsoft introducerade sin nya webbläsare Edge. Som ett resultat har inte Explorer stöd för moderna webbtekniker, vilket resulterar i att moderna webbsidor (som denna) inte visas ordentligt.

Länkarna nedan hjälper dig installera en ny webbläsare, ifall du inte redan har en.

It seems like you are using Internet Explorer.

Unfortunately, Internet Explorer has not received any real attention since 2015, when Microsoft introduced their new web browser Edge. As a result, Internet Explorer does not support modern web technologies, which means that modern websites (such as this one) will not display as intended.

The links below will help you install a new web browser, if you do not already have one installed.

Google Chrome
Mozilla Firefox
Opera
December 2, 2021 3:00 PM
2
December
2021
15:00

Rent vatten - ren framgång för ny VD

Sdiptechs affärsenhet Pure Water Scandinavia är specialiserade inom att producera ultrarent vatten och projekterar, konstruerar, driftsätter och servar marknadens driftsäkraste renvattenanläggningar och leverera dessa lösningar till sjukhus runt om i världen. För ett år sedan tog Jenny Jansson steget från COO till VD för PWS, som nu är inne i en ny fas i bolagets 20-åriga historia. Möt henne i en intervju om att med rätt marginaler leda bolaget i en stark expansion.

Vad gjorde du innan du kom till Pure Water Scandinavia?

– Jag jobbade nästan tio år på två statliga myndigheter innan jag gick tillbaka till den privata sektorn som ekonomiansvarig för Dalelven Produktutveckling AB. År 2016 började jag som ekonomiansvarig på PWS och 2018 blev jag COO. Jag ville komma till ett expansivt bolag där jag fick en fri roll att utvecklas i. PWS hade jag stött på under tiden vid Daleleven.

 

Hur var det att gå från COO till VD?

– En stor fördel med att komma från min tidigare roll till VD-posten är självklart att jag kan bolagets verksamhet i detalj redan från start. Jag vet hur kassaflödet ser ut. Jag känner till våra produktionstider, leveranser och beställningar, produkterna och personalen.

 

Var det något som överraskade i bytet?

– Bredden, man är verkligen ytterst ansvarig för allt som händer i bolaget. Som anställd har man sitt område, eller sina områden. Det kan vara ekonomi, montering, administration, logistik, försäljning eller vad det nu är. Som VD ansvarar jag för att allt det görs på bästa möjliga sätt. Ändå varken kan eller ska jag peta i detaljer. Det tar ett tag innan man hittar sitt eget sätt att balansera det. Här finns en stor resurs i VD-nätverket inom Sdiptech-gruppen. Där hjälper vi varandra med konkreta lösningar på konkreta utmaningar.

 

Hur vill du vara som ledare?

– Jag vill att vi alla verkligen är transparenta med vad vi gör och tycker. Då kan vi snabbt agera och lösa problemen som uppstår. Jag har tänkt på hur jag uppfattat ledarna jag själv mött och vill att mitt ledarskap präglas av dialog, öppenhet och tydlighet. Själv ledarskap är mycket viktigt här. Lyckas vi med det kan vi varje dag gå hem nöjda och glada efter att ha lyckats med en leverans, vunnit en stor affär eller löst ett problem tillsammans.

 

Personliga egenskaper som märks i dittarbete?

– Struktur. Ordning. Kontroll. Det har jag alltid gillat. Och det vill jag skapa för hela bolaget, i alla våra processer. Om jag nu ska prata om mig själv och vad jag kan, så tycker jag att jag har en förmåga att se vad som fattas, att se vad som ska till för att något ska fungera ännu bättre. Jag får också tydliga idéer om vad nästa steg bör ledatill och hur det ska tas. Nu, som VD, har jag mandat att genomföra dom också.

 

Hur har PWS påverkats av pandemin?

– Under 2021 har själva affären har påverkats väldigt lite. Vi har fortsatt växa, rekryterat tre nya personer och tagit hem flera stora order. Det som stört är materialbristen i pandemins spår. Vi har därför byggt lager på ett sätt vi aldrig har behövt tidigare så att vi kan fortsätta bygga våra avancerade vattenreningsanläggningar.

 

PWS styrka och utmaningar?

– Vi arbetar utifrån en treårsplan och börjar vi med en styrka så är det ställningen på den svenska marknaden för vattenrening. Vi har en mycket god försäljning och de maskiner vi har ute behöver dessutom nya filter regelbundet. En utmaning är att bygga ut nätverket av direkta återförsäljare i Europa. En annan utmaning är att jobba med förebyggande underhåll, support och förbättringar på det betydande antal anläggningar som redan finns på marknaden idag. Det är också viktigt att följa med i utvecklingen och ha uppdaterade produkter som motsvarar marknadens behov.

 

Vad förklarar PWS starka marknadsposition?

– Våra smarta och kostnadseffektiva vattenreningsanläggningar, inte minst vår CUBO. Den tar minimalt med plats och kan mycket snabbt sättas i produktion och leverera renvatten till laboratorier och sjukhus. Det visade sig när pandemin var som värst och ett sjukhus i södra Sverige snabbt behövde en ny renvattenanläggning för att fortsätta arbetet i sitt labb, bland annat med covidtestning. Jag ska också nämna att det står CUBO:s även i bland annat Sydamerika, USA, Singapore och Australien. Vår teknik fungerar över hela världen.

 

Vad gör du för att koppla av?

– När jag leder spinningpass är jag verkligen i en annan zon. Det är helt oavlönat men ger väldigt mycket tillbaka. Inte minst tack vare de positiva deltagarna. Dessutom får jag en bra genom körare för egen del, och jag tycker om att träna så det är verkligen en givande timme.

(Bildtext Jenny Jansson)

Jenny Jansson är VD för PWS sedan ett år tillbaka. Hon leder bolaget i en ny, stor satsning på export via återförsäljare utanför landets gränser.

JennyJansson, VD Pure Water Scandinavia

Utbildning: Civilekonom med inriktning industriell ekonomi och organisation, Högskolan Dalarna

Bosatt: Lägenhet i centrala Falun

Familj: Två söner, 11 och 13 år gamla.

Fritid: Pojkarnas idrottande tar mycket tid, det är innebandy och bandy som gäller. Jag cyklar, spelar golf, åker skidor, leder spinning klasser och gillar att äta på ett klassiskt brasseri när det finns tid till det.

Dold talang: Jag är hobbyfrisör.

Favorit tech-pryl: Jag vet inte om man kan kalla det för pryl, men jag uppskattar min bil, en laddhybrid, väldigt mycket.